Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Svart te i lösvikt

Svart te har oxiderat, och kan göras på både den indiska och den kinesiska varianten av teplantan. Den kinesiska varianten, som är något sirligare, används mera till lättare smaker och teer som odlas på högre höjd. På lägre höjd används oftare den indiska varianten, och man får kraftigare smaker.

Efter plockningen får tebladen vila luftigt, för att förlora lite fukt. Nästa steg i processen är rullning. Den sker i regel i stora cylindrar med en kolv som trycker på tebladen uppifrån, och ett bord som rör sig i cirkelrörelser. Då mjukas bladen upp ytterligare, och bladsaft tränger ut. Därefter lämnas bladen att oxidera, dvs ämnen i bladsaften får reagera med syret i luften. Det är det steg som skiljer svart från grönt te. Tidigare sa man ofta att teet "jäser" eller "fermenterar", men det är inte riktigt korrekt, eftersom det i huvudsak är en kemisk reaktion, som när järn rostar.

Därefter formas och torkas bladen. Det är viktigt att fukthalten inte är för hög, för annars blir teet dåligt. För torrt te smular och ger inte heller någon bra smak. Sista steget är siktning och förpackning.

Tänk på att använda kokande vatten när du brygger svart te - det gäller de flesta sorterna.


Drift & produktion: Wikinggruppen