Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Rött te i lösvikt

Rooibos kommer från Sydafrika och kallas ofta ”rött te”, men det är inte bladen från den vanliga tebusken som används. Rooibosbusken heter Aspalathus linearis på latin och därför är kanske örtte en mer korrekt benämning på denna dryck.

De torra bladens doft påminner om saft på röda bär. Drycken har en söt och fruktig smak som även den för tankarna till röda bär eller frukter. Smaken är ganska mild och teet blir inte beskt även om det får dra länge. Det beror på att rooibos inte innehåller lika mycket antioxiderande polyfenoler som äkta te från tebusken.

Till skillnad från vanligt te innehåller inte heller rooibos något uppiggande koffein, och eftersom att det är koffeinfritt kan det med fördel drickas på kvällen. Det sägs att rooibos är bra mot sömnsvårigheter. Teet sägs också kunna lindra mot besvär som allergier, astma, kolik, hösnuva och eksem. Vetenskapen har dock ännu inte kunnat bevisa några sådana effekter.

Rooibos uttalas rojboss med betoning på den första vokalen. Ordet kommer från afrikaans och betyder ”röd buske”. Och det som är karakteristiskt för detta te är också just dess röda färg som är ett resultat av oxidering. Man använder både buskens blad och dess stam.


Drift & produktion: Wikinggruppen